Saturday 13 April 2013

Ćao Koline,

Evo izgleda da su moja pisma prerasla u svojevrsni epistolarni blog, kako si me i savetovao bio. Tako da si ti u stvari duhovni otac ovih redova. Aj i tebi da napišem jedno pisamce, siguran sam da pomno čitaš moja javljanja iz Afrike.

Budući da si ti ekonomista i da se razumeš finansije, nadam se da nemaš ništa protiv da ti pričam malo o ovom projektu izgradnje ove nasute brane. Projekat je vredan 40 miliona evra, finansira ga Ministarstvo vodnih resursa Alžira, izvođač je državno preduzeće (sic!) Hydro-technique a mi, Energoprojekt – Hidroinženjering, smo nadzor. Oko 200 ljudi je uposleno na ovom projektu, od čega jedno desetak iz ministarstva, nas petoro Srba i ostali su ispred izvođača. Projekat je započet početkom 2010. i prema inicijalnom planu bi trebalo da bude završen krajem ove godine. Stanje na terenu je takvo da se realno kasni u najbolju ruku tri godine. Kao da im je Mrkonjić šef projekta. Inače, kako pričaju ovi inženjeri iz Energoprojekta, sama izgradnja brane na ovom mestu ne bi trebalo da predstavlja ama baš nikakve probleme. Nema nekih tehničkih poteškoća, tlo je sigurno i stabilno, u blizini ima dovoljno materijala za telo brane, nema većih problema sa eksproprijacijom zemljišta uzvodno od brane, ima se dovoljno sredstava... no, kasni se više godina. Nema projekta u Alžiru koji se završi u planiranim rokovima i u okviru planirane cifre. Pitaš se što?

Pa, evo već nekoliko nedelja prevodim sastanke nas iz nadzora i izvođača, i direktor izvođača radova već nekoliko nedelja obećava da će od ponedeljka uvesti drugu smenu, i ne uvede. Kaže da će iznajmiti još mehanizacije i dovesti je na gradilište, ništa. Ovde naprosto težina reči, obećanja, nije ista kao u Srbiji recimo. I taj isti direktor bez blama dođe na sledeći nedeljni sastanak i opet obeća da će izvršiti promene u organizaciji od ponedeljka, a znamo i mi i on da neće. Odgovornost je ovde misaona imenica.

I ista je situacija na svim nivoima. Imamo jednog šefa domara koji kaže da će “sutra ujutro” da pošalje domara da nam namesti zavesu u gradilišnom naselju. Domar naravno ne dođe, onda mi nađemo “šefa” i on kaže “sutra ujutro 100%”. Evo tri nedelje su prošle od prvog “sutra ujutro”. Drugi primer, Energoprojekt kupi neku Daciu
u zvaničnom predstavništvu firme u gradu Alžiru i plati u kešu; prema ugovoru treba da isporuče vozilo u roku od tri nedelje - od tad je prošlo je pet meseci.

Inače, počeo sam ovde svakodnevno da čitam novine. Kupujem jedan nezavisan dnevnik, Liberté, i iz dana u dan ne mogu da se načudim člancima koje čitam. Te čitam kako neka frizerka tamo na istoku Alžira odbija da šiša žene koje dođu bez vela. Kod nje ne može žena da se šiša na kratko (ta frizerka bi u Severnoj Koreji bila brzopotezno streljana), i nema šišanja obrva i dlaka iz nosa (?). Nisu pominjali dlake iz ušiju, ali poprilično je indikativna zadrtost određenih slojeva društva i regija u Alžiru. A i alžirsko društvo se, kao i uzgred u dosta drugih arapskih zemalja (Libija i Sirija npr.) oslanja na plemensku pripadnost. To obeležje je igralo veliku ulogu za vreme građanskog rata, gde je centralna vlast bukvalno prenela deo ovlašćenja na plemenske poglavice u odbrani naseljenih mesta. Tako čitam npr. vest da su se poglavice trideset plemena obratili predsedniku Buteflici uz reči “Nećemo više da Tuarezi budu marginalizovani”. Još jednu luđu priču slušam vezano za ta plemena, jedan inženjer sa ove naše brane zakazao venčanje za prošli vikend i u međuvremenu umre seoski poglavica i čovek dva dana pred venčanje morao da odloži venčanje za dva meseca, kad prođe 40 dana (!) žala.

I evo, da ne dužim više, znači ovaj dnevnik Liberté su navodno najbolje novine u Alžiru (uz El Watan), i imaju tamo na pretposlednjoj strani jednu malu poučnu rubriku “ruska izreka dana”. Jednu sam zabeležio, veoma je inspirativna, zapiši je i ti negde: “Greh muža ostaje na kućnom pragu, a greh žene ulazi u kuću”.

Šta se radi u Srbiji, šta je sa ovim pregovorima u Briselu, interesuje me kakav je stav SPC po pitanju Srba i svetinja na Kosovu, je l' ima nekih novosti? Kako mi je
Moj brat, Aleksandar, je l' uhvatio još nekog tajkuna? Šta kaže Dačić, je l' će biti Prajda ove godine?

pOz,
sLo

No comments:

Post a Comment